Проверка На Факти: Българските ВВС НЕ Притежават Само Два Самолета През 2024 г.

проверка на факти

  • от: Lead Stories автор
Проверка На Факти: Българските ВВС НЕ Притежават Само Два Самолета През 2024 г. Различен Брой

Вярно ли е, че като член на НАТО, България разполага само с два самолета през 2024 г., в контраст с далеч по-големия им брой през 1989 г.? Не, не е вярно: Българските Военновъздушни сили (ВВС) притежават по-голям брой самолети, като според данни на Global Firepower за 2024 г. само изтребителите на страната са в пъти повече.

Твърдението се появява в ТикТок видео (архивирано тук), публикувано на 22 август, 2024 г., със следния надпис:

ВВС на България 1989г. 230 самолети

ВВС на България 2024г член на НАТО 2 самолети

Ето как изглежда публикацията в ТикТок към момента на писане:

Screenshot 2024-09-03 at 12.28.35.png

(Източник: ТикТок екранна снимка, направена във вторник, 3 септември 09:34:26 2024 UTC)

Според твърдението в ТикТок видеото, през 2024 г., като член на НАТО, България и нейните Военновъздушни сили (ВВС) разполагат само с два самолета. Ето защо е важно да се отбележи, че терминът „самолети" във видеото може да се отнася както до всички самолети на въоръжение в българските ВВС, така и до конкретен вид от тях, тъй като въздушният флот на ВВС включва (архивирано тук) не само изтребители но и различни други видове въоръжение и бойна техника, като щурмови самолети, военнотранспортни и учебни самолети. Независимо дали авторът на видеото има предвид общия им брой или например този на изтребителите, притежавани от българските ВВС през 2024 г., броят на наличните бойни въздухоплавателни средства надхвърля този в ТикТок видеото.

Според данни (архивирано тук) на Global Firepower за 2024 г., ВВС на България разполага с общо 42 самолета, от които 11 изтребителя, 5 щурмови самолета, 6 транспортни и 20 тренировъчни. Според същите данни, повече от половината от всички самолети, включително 6 от изтребителите, са действащи и в летателна годност.

Въпреки че броят на самолетите, посочен в ТикТок видеото, не може да се свърже с изказвания или данни от 2024 г., през 2014 г. тогавашният заместник-министър на отбраната Десислава Йосифова (архивирано тук) споменава подобна цифра по отношение на намаляващия брой изтребители. Тя заявява (архивирано тук) пред българската телевизия bTV на 12 декември 2014 г., че има опасност през 2015 г. страната да остане само с два изправни изтребителя поради липсата на поддръжка. Подобно предупреждение отправя (архивирано тук) и тогавашният командир на ВВС на България, сега президент Румен Радев (архивирано тук), пред NOVA телевизия на 31 януари 2015 г. Въпреки това, дори и тогава, броят на изтребителите МиГ-29 в употреба, с които разполагат българските ВВС, е четири (архивирано тук).

Броят на изправните бойни самолети МиГ-29 в България се е променял през годините, в зависимост от възможностите на страната за тяхната поддръжка и ремонт. Според публикация (архивирано тук) на страницата на българските ВВС във Фейсбук от 14 юни 2024 г., преди присъединяването си към НАТО, България е разполагала с 22 МиГ-29. По данни (архивирано тук) от уебсайта на ВВС, публикувани на 15 юни 2014 г., от доставените самолети, 18 са били бойни, а 4 учебно-бойни, като първите бройки са доставени през 1989 г. До 2015 г. по-голямата част от тях са заплашени да останат извън летателна годност поради ограничени средства за ремонт. В последващите години обаче, държавата периодично отпуска средства за поддръжка, с което възстановява част от бойната си авиация, както може да се види тук, тук и тук (архивирано тук тук и тук), като състоянието на 18-те изтребителя се пази в тайна (архивирано тук).

На 6 май 2024 г., по време на честването на Деня на Българската армия (архивирано тук), три МиГ-29, като част от бойната авиация на България, прелитат (архивирано тук) над столицата. Също така, по време на съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024" (архивирано тук), провеждана в България от 11 юли до 9 август 2024 г., страната участва с два вида самолети, Су-25 и МиГ-29.

Други проверки на факти, извършени от екипа на Lead Stories, свързани с българската авиация, могат да бъдат видени тук и тук.

За Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories е уебсайт за проверка на факти, който винаги търси най-новите неверни, подвеждащи, измамни или неточни истории, видеоклипове или изображения, които са станали вайръл в интернет.
Забелязали сте нещо? Информирайте ни!.

Lead Stories е:


Най-Четени

Най-Нови

Споделете вашето мнение